Het telen

In de kas kan er gemiddeld tot 6 weken eerder geplant worden dan hetzelfde gewas buiten. De temperatuur van de grond is hier debet aan. Deze wordt eerder opgewarmd dan dat het buiten het geval is. De teeltduur van de gewassen is in de kas ook een stuk korter dan dat er buiten geteeld wordt. Er kan dus veel meer geoogst worden. Ook kan men veel langer in het seizoen gebruik maken van de grond. Buiten loopt het in oktober al op z’n eind. In de kas is het dan nog zeer aangenaam.

Omdat de temperatuur in de kas beter in de hand te houden is, is het ook mogelijk om onder andere meloenen en andere exoten te telen.meloenen

 

 

 

 

TEELTMOGELIJKHEDEN IN DE KAS

Door gunstige omstandigheden in een kas worden de kweekmogelijkheden uitgebreider. Hieronder ziet u een lijst met gewassen welke U zou kunnen kweken.

Januari

In januari kunt U aan de gang met de volgende gewassen:
Koolrabi, Kropsla en opgekweekte Ramenassen.

Februari

In februari kunt u de volgende gewassen prima kweken in uw tuinkas:

Pepers, Aubergines, Bazielkruid, Radijs, Rammenas, Waterkers, Pluksla, Peterselie, Dille en Kervel. Ook het opkweken van peterseliewortels en bieslookkluit is prima te doen in uw kas. Het zaaien van vroege Bloemkool, Koolrabi, Kropsla, Selderie, vroege witte kool, vroege Savooikool, Uien, Worteltjes, Spinazie, rode Biet en Andijvie zijn allemaal voorbeelden van gewassen die u in deze periode prima kunt kweken in de kas.
Naast de diverse soorten groenten en fruit kunt u natuurlijk ook diverse planten kweken.
U kunt bijvoorbeeld de volgende éénjarige bloemen zaaien: Mexicaantje, Leeuwenbek, Asarina, Begonia, Japanse Hop, Lobelia, Petunia, Splitbloem en IJzerkruid.

Maart

In de maand maart gaat het voorjaar weer van start en kunt u de volgende groente en fruitsoorten gaan kweken in uw tuinkas: Tomatenplanten, Broccoli, Aubergines, Meloenen, Kervel, gemiddelde vroege Bloemkool, Paprika’s.

Daarnaast is het ook erg leuk om de volgende éénjarige bloemen te zaaien: Mexicaantje, Stokroos, Kattenstaart, Leeuwenbek, Bijvoet, Kortkuif, Browallia, Hanenkam, Zomerfuchsia, Kattensnor, Klokwinde, Meisjesogen, Cosmea, Arab. Peperboon, Wolfsmelk, Kokardebloem, Gazania, Zomerazalea, Strobloem, Japanse Hop, vlijtige Liesjes, Dagbloem, Zomercipres, Wikke, Lobelia, Zomermalva, Maskerbloem, Wonderbloem, Petunia, Phacilia, Flox, Salie, Splitbloem, Afrikaantje en  Zinnia.

April

In april kunt u ook weer diverse groenten en fruit kweken in uw tuinkas. Zo kunt u bijvoorbeeld de volgende gewassen kweken: Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika’s, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof.
Kweekt u toch liever planten? Dan is het misschien een leuk idee om eens éénjarige bloemen te gaan zaaien. Zo kunt deze maand bijvoorbeeld het volgende gaan zaaien: Stokroos, Kattenstaart, Berenoor, Bijvoet, Cosmea, Strobloem, vlijtige Liesjes, Dagbloem, Maskerbloem, Wonderbloem, Afrikaantje en Zinnia.

Mei

De maand mei is een prima tijd voor het kweken van een gemiddeld vroege bloemkool, Stambonen, Komkommers, Meloenen, Selderie, Stokbonen, Aubergines, Paprika, Courgettes, vroege worteltjes en bietjes in uw kas.
Ook kunt u deze maand de volgende planten prima zaaien: Freesia’s , Schizanthus en Calceolaria voor bloei in de winter.

Juni

In juni kunt u de volgende groenten kweken in uw tuinkas: Sla, Peterselie, Radijs, Andijvie, Slaboontjes, Mosterd en Tuinkers.

Juli

Met de zomer in huis kunt u gewoon prima door kweken.
Zo kunt u de volgende gewassen prima kweken deze maand: Tomaten, Meloenen, Komkommers, Aubergines, Sla, Radijs, Tuinkers, Paprika, Peterselie en zaaien van Suikerbroodsla.

Augustus

Ook deze maand kunt u volop door kweken. De gewassen die u bijvoorbeeld kunt kweken zijn: Tomaten, Meloenen, Suikerbroodsla, Veldsla, Uien, Radijs, Tuinkers en Winterandijvie.
Augustes is de ideale maand om uw Sla, Radijs, Tuinkers, Tomaten, Paprika, Aubergines, Meloenen en Komkommers te oogsten. Deze maand kunt u ook prima Fuchsia’s stekken.

September

De herfst komt weer bijna om de hoek en u kunt gewoon doorkweken in uw tuinkas. U kunt deze maand de volgende gewassen kweken: Kropsla (vroege soort), Koolrabi, Radijs, Chrysanten, Veldsla, Spinazie (goede beschutting voorzien), Druiven, Perziken en Abrikozen. Net als de vorige maand kunt u de volgende gewassen oogsten: Sla, Radijs, Tuinkers, Tomaten, Paprika, Aubergines, Meloenen en Komkommers. Deze maand kunt u ook prima Fuchsia’s stekken.

Oktober

Nu de herfst volop in gang is kunt u alvast beginnen met het zaaien van Sla voor de voorjaarsoogst. Deze maand kunt u de volgende gewassen oogsten: Sla, Tomaten, Paprika’s, Aubergines en Meloen. We halen de vorstgevoelige planten binnen (oude struiken van Fuchsia’s) Geraniums en Kuipplanten.

November

Deze maand kunt u het beste spinazie, plantuitjes, planten en druiven kweken. De potten met kruiden voor wintergebruik worden binnengebracht.

December 

Met de winter voor de deur maken we van deze rustige periode gebruik voor grote schoonmaak van uw tuintje. U kunt de volgende gewassen prima in uw kas laten staan: Begonia’s, Knolbegonia’s, Salvia’s Canna’s, Surfinia’s, Fuchsiastekken, oogsten van witlof.