Aubergine

Het dieven bij aubergine lijkt een mix van de snoei bij paprika en het dieven bij tomaten.
Net als paprika groeit aubergine met één stengel, tot op een bepaald moment het eerste bloempje verschijnt. Dit is zowat na zes bladeren.

Daarna wordt veelal nog een derde zijscheut aangehouden, dit is de volgende die op de hoofdstengel komt. Wil je minder problemen met de groeikracht van de plant, of heb je toch voldoende planten, of heb je wat dicht opeen geplant dan is twee stengels per plant ook een goede keuze, die het telen makkelijker maakt.
Aanbinden bij aurbergine is niet zo dringend, want de stengel is, in tegenstelling tot bij tomaat stevig en houterig. Als duidelijk is welke stengels uiteindelijk zullen overgehouden worden kan je deze ondersteunen met een touw dat je ophangt in de dakconstructie van de kas (serre). Met een lange (bamboe)stok kan je aubergine ook heel makkelijk ondersteunen. Er zullen steeds nieuwe zijscheuten blijven komen. Tot de bloei van de eerste vier bloemen worden ze helemaal verwijderd. De zijscheuten die later ontstaan worden getopt op één tot twee bladeren. Het komt veel voor dat deze zijscheuten bijna niet uigroeien. Dan is zelfs toppen niet nodig.