Tomaten

Foto: Deze plant is klaar om te planten.

 

Vanaf 1 mei lijkt er niets in de weg te zitten om de tomaten in de kas uit te planten.
Deze tekst uit een ander artikel  is nu wel heel toepasselijk :
“In regel kan men ten vroegste vanaf half april tomaten in de kas brengen. Toch zijn er heel wat jaren waarin het beter is om te wachten tot 1 mei om de tomaten definitief in de kas te brengen, wegens al te koude nachten, nog niet opgewarmde grond en onvoldoende uitgegroeide planten”

Het goede planttijdstip kiezen?

Of je al dan niet kan planten hangt van veel dingen af. Van de grootte van de planten die je teelde of gekocht hebt. En van de voorbereidingen die je al genomen hebt. Die voorbereidingen, zijn bij dit koude weer extra belangrijk. Kleinere planten kun je nog wat verder in de pot opkweken. En de grond kan je best nog wat laten opwarmen.

Ten eerste, hoe groot zijn de planten al?

Als de bloemen nog niet zichtbaar zijn, dan is er geen haast bij en kan je nog een weekje wachten. Maar toch al de voorbereidingen treffen. Zelf zal ik nog niet planten, omdat de planten nog geen bloemtrosje laten zien.

Afkweken, Afharden (wat is dat)?

Is er al bloei of is het eerste trosje zichtbaar, dan kan er toch wel aan uitplanten gedacht worden. Ook planten waar de groei er uit is, omdat ze al te lang in dezelfde pot staan, kunnen best uitgeplant worden.

Breng deze planten, die in een aparte opkweekruimte stonden, of die je kocht in het tuincentrum naar de kas, maar laat ze in de pot. De eerste dag laat je ze nog bij elkaar. De volgende dag zet je ze uit elkaar, zodat ze elkaar niet meer raken. Een vijftal dagen laten we de planten zo in de pot. Dit is goed om de planten gewend te laten raken aan de fellere lichtinval in de kas. Hoe dan ook, de overgang maken van de opkweekruimte of het tuincentrum naar de kas, door ze eerst enkele dagen in de pot te laten is een goed idee.

De grondvoorbereiding (verhoog de bodemtemperatuur).

Foto : Bloemtrosje net zichtbaar

Dit alles geeft ons de tijd voor de grondvoorbereiding, om de grond los te maken en te bemesten.  Als de grond ieder jaar voorzien wordt van compost of stalmest en er vanaf de derde tros aan bijbemesting gedaan wordt is vooraf bemesten beperkt nodig.

Werk alles zeer goed in. En maak zo de grond goed los. Dit bevordert de opwarming van de grond.

Maak droge grond wel eerst wat vochtig, maar niet (te) nat. Doe dit voor de grondbewerking en bemesting. Een iets vochtiger grond zal wat trager opwarmen, maar geeft ‘s nachts minder snel zijn warmte af.

Als alles klaar is leggen we een plastiekfolie, zo warmt de grond sneller op.

Hoe planten?

Maak een voldoende ruim plantgat. Plaats de potkluit daar in. Vul aan met aarde, tot je even hoog zit als de potkluit en druk met de hand aan.

De bovenkant van de potkluit zit iets dieper dan het omringende grondniveau, zo ontstaat er een klein putje rondom de plant. Op die manier wordt het makkelijk om de plant aan te gieten.

Foto : goed doorwortelde potkluit.

Hoe ziet een ideale tomatenplant er uit als die klaar is om uit te planten?

 

  • De potkluit is voldoende doorworteld, zodat deze bij het uitplanten niet uiteen valt.
  • Het eerste tomatentrosje wordt net zichtbaar. Dit is de ideale grootte van de plant. In een grotere potmaat (diameter 12 cm) kunt u wachten tot net voor de bloei. Als u het planten uitstelt, let er dan op dat de bladeren mooi groen blijven, zoniet moet u uitplanten of bijbemesten indien dit niet mogelijk is.
  • De potkluit is voldoende vochtig (de planten enkele uren vooraf water geven ofwel de potten water laten opzuigen)

Tot slot : beter een iets kleinere plant uitplanten dan één die al volop in bloei staat. Jonge planten slaan beter aan en maken meer blad vooraleer de eerste tros bloeit. Planten die bloeien in de pot zijn dikwijls niet sterk genoeg om deze eerste tros goed te doen uitgroeien.

 

 

Foto : Ruim en voldoende diep plantgat

Foto : Niet helemaal bijvullen, die plantput, doe dit binnen enkele weken