Aardbei

Kasaardbeienteelt
Planten in een kas kweken doen we meestal om in het voorjaar lekker vroeg te kunnen plukken(moederdag is meestal mogelijk). Dit is veel eerder dan buiten het geval zou zijn. Als dit in de volle grond gebeurd dan is planten in juli/augustus een goed idee met nieuwe planten.

Kweekt U ze liever op een stelling of pot dat is het beter om met nieuwe planten te beginnen in de kas. Ook planten in februari om in mei te oogsten. Het nadeel van kweken op deze manier is dat de trossen met aardbeien soms zo zwaar zijn dat die kunnen breken, wat inhoud dat de aardbeien verdrogen.

Telen in de kas luistert wel wat nauwer dan buiten, men moet beter opletten met water geven, zeker als ze op potten staan.  Staan de aardbeienplanten in de volle grond, dan is dat niet zo’n probleem maar dan heb je weer eerder last van verschillende ziektes zoals vruchtrot.

Om zoveel mogelijk van dit soort problemen te voorkomen dient er genoeg voeding aanwezig te zijn voor de planten in de grond. Hoe optimaler de voeding des te minder ziektes daar de meeste ziektes zich pas openbaren als de plant in een slechte conditie is. Als men het goed doet dan zit ertussen planten en einde oogst 12 weken.