Aubergine

Het dieven bij aubergine lijkt een mix van de snoei bij paprika en het dieven bij tomaten.
Net als paprika groeit aubergine met één stengel, tot op een bepaald moment het eerste bloempje verschijnt. Dit is zowat na zes bladeren.
Foto 1 en 2 Als de eerste bloem zichtbaar is, dan zijn er op de hoofdstengel al heel wat zijscheutjes te zien. Net zoals bij paprika moeten ze verwijderd worden. aubergine_met_scheuten_op_stam_thumb1
Aubergine_dieven_hoofdstam

Foto 3 Daarna heb je één hoofdstengel met enkel nog de bladeren eraan.
Aubergine_volledig_gediefd

Foto 4 Let goed op waar het bloempje zich bevind, want de zijscheut net onder het bloempje wordt niet verwijderd! Deze scheut gebruiken we als eerste extra stengel.
Aubergine_gediefd_op_hoofdstam_met_eerste_zijscheutJPG

Foto 5 Op deze plant werden twee stengels ingedraaid in een touw dat bovenaan de kasconstructie opgebonden werd.
Aubergine_aangebonden

Daarna wordt veelal nog een derde zijscheut aangehouden, dit is de volgende die op de hoofdstengel komt. Wil je minder problemen met de groeikracht van de plant, of heb je toch voldoende planten, of heb je wat dicht opeen geplant dan is twee stengels per plant ook een goede keuze, die het telen makkelijker maakt.
Aanbinden bij aurbergine is niet zo dringend, want de stengel is, in tegenstelling tot bij tomaat stevig en houterig. Als duidelijk is welke stengels uiteindelijk zullen overgehouden worden kan je deze ondersteunen met een touw dat je ophangt in de dakconstructie van de kas (serre). Met een lange (bamboe)stok kan je aubergine ook heel makkelijk ondersteunen. Er zullen steeds nieuwe zijscheuten blijven komen. Tot de bloei van de eerste vier bloemen worden ze helemaal verwijderd. De zijscheuten die later ontstaan worden getopt op één tot twee bladeren. Het komt veel voor dat deze zijscheuten bijna niet uigroeien. Dan is zelfs toppen niet nodig.

Foto 6 Deze plant groeit sterk en er kan dan ook een derde scheut aangehouden die hoger op één van de twee stengels ontstaat (bemerk de splitsing van de  rechts op de foto). Links op de foto wordt de zijscheut verwijderd.

Zijscheuten_intoppen

Foto 7 Indien er geen derde stengel nodig is, of hogerop in de plant worden de zijscheuten ingetopt op één of twee bladeren. Nog later worden de zijscheuten zelfs niet meer ingetopt, de groei ervan blijft vanzelf achter en ze blijven klein.

Scheuten toppen

Foto 8 Tot slot nog dit : Het is aan te raden het eerste bloempje uit de plant te verwijderen. Dit om de plant eerst wat extra groeikracht te geven om op die manier later een grotere oogst te hebben en een sterkere plant.

Eerste vrucht uithalen aubergine