Broccoli

Broccoli kweken in onze kas

Broccoli komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en was bij de Romeinen al bekend. Dat brocolli zo populair is geworden, is te danken aan de Amerikanen, die sinds 1900 op grote schaal brocolli verbouwen. De brocollikoppen zijn eigenlijk volgroeide groene bloemknoppen op een korte vlezige stam.

Wist je dat er meerdere soorten broccoli zijn en dat je deze groente makkelijk zelf kunt kweken?

Hou jij ook zo van de groene Italisaanse bloemkool, beter bekend onder de naam broccoli?

Winter- en zomerbroccoli

Brocolli kent 1- en 2-jarige rassen. De 2-jarige rassen onderscheiden zich doordat ze pas bloemhoofdjes vormen na een overwintering op het veld. Om die reden wordt deze soort winterbroccoli genoemd. Zomerbroccoli daarentegen is een veel sneller groeiend, 1-jarig gewas: 3 tot 4 maanden nadat je zomerbroccoli hebt gezaaid, kan hij al worden geoogst.

Kweken van zomerbroccoli

Voor zomerbroccoli worden diverse kweekperiodes gehanteerd: vroege teelt, zomerteelt en herfstteelt. We bespreken hier de vroege teelt, waarbij je in de kas zaait tussen half maart en midden april.   Houd hierbij een onderlinge afstand aan van 45 cm.

Hoofd- en zijknoppen van brocolli

Broccoli vormt tijdens zijn groei eerst een erg grote hoofknop, waaruit later kleinere zijknoppen lopen. Je mag de knoppen oogsten zodra ze een donkere kleur en een mooi vast structuur hebben gekregen. Doorgaans wordt broccoli geoogst met een stengel van 20 centimeter lang. Vergeet niet om de broccoli meteen na het oogsten koel te bewaren.

Broccoli en de ideale ondergrond

Ongestoord kunnen groeien, dat is wat broccoli verlangt. Een erg natte, koude of droge ondergrond wordt dan ook ten stelligste afgeraden voor de teelt ervan. Lichte grondsoorten zijn een aanrader voor de vroege teelt van broccoli. De zomer- en herfstbroccoli doet het dan weer op alle soorten ondergrond goed.

Broccoli en rupsenplagen

Op het einde van de zomer en tijdens het najaar ondervindt broccoli mogelijk heel wat last van rupsen. Deze groene veelvraten vallen amper op en handmatig vangen is dan ook geen eenvoudige klus. Heb je je broccoli eenmaal geoogst en wil je zeker zijn dat er geen rupsen op zin achtergebleven? Leg de knoppen dan na de oogst enkele uren in zout water.