De eerste koffieprut is opgehaald!

De eerste koffieprut van Lebkov & Sons Leiden is opgehaald.

Goed gebruik van een afval product.

KOFFIEPRUT IN JE TUIN, HET ZWARTE GOUD!

De moderne kantoormens kan natuurlijk niet zonder koffie. VoF De Kunst stelde in hun hit één kopje koffie al vast: “als de koffiejuffrouw het wil, ligt alles stil”.

Opmerkelijk genoeg geldt dat niet alleen voor “de school, de fabrieken, de universiteit, de klinieken”, maar ook voor koffie je tuin. Dan gaat het uiteraard niet om de drank, maar om koffieprut.

Vraag je je af hoe dit in elkaar zit? In dit artikel lichten we de positieve kwaliteiten van koffie in je tuin toe.

Koffie is een geweldige meststof
Koffieprut bevat relatief veel stikstof, fosfor en kalium. In het jargon en opschrift van tuinmest zijn dat: N, P en K. Al dan niet toevallig zijn dat ook de belangrijkste bestanddelen van (kunst)mest voor de tuin.

Eigenlijk ligt het best voor de hand dat koffieprut zo voedzaam is. Het bestaat natuurlijk uit fijngemalen bonen, die eigenlijk bedoeld zijn als kick start voor nieuwe koffieplantjes. Een aanzienlijk deel van de aanwezige mineralen zijn chemisch gebonden en komen niet heel snel vrij.

Verspreid koffie met mate in je tuin
Koffieprut maakt de grond mild zuur, je moet dus een beetje opletten of je planten daar tegen kunnen. Daarnaast moet je, zoals met alle meststoffen voorzichtig zijn, want “Overdaad schaadt”. Met een beetje pech krijg je lange, slappe stengels of juist enorm veel blad terwijl je liever tomaten oogst. Omdat koffie ook een beetje zout is, wordt het afgeraden voor potplanten.

Wormen zijn dol op koffie
Wormen zorgen voor beluchting en bemesting van de grond en zijn dus goede vrienden van de tuinier. Naar verluid zijn wormen dol op koffie. In een tuintijdschrift las ik zelfs dat wormen met een cafeïneshot gelokt kunnen worden. Zelf strooi ik nu een paar weken koffieprut op mijn gazonnetje.

De laatste tijd zie ik opvallend veel merels en lijsters in het gras naar wormen loeren, al kan ik geen direct verband met de koffie aantonen. Een wormenbak kan zelfs op 100% koffiedik functioneren, al kan ik mij niet helemaal voorstellen waarom je er geen ander gft-afval in zou gooien.

Koffie in de tuin. Naaktslakken bestrijden
Zelfs bij de meest diervriendelijke tuinier is de naaktslak weinig populair. Ook daarvoor biedt de koffie troost. Net als bij de wormen is de cafeïne hier de werkzame stof, maar dan omgekeerd. Voor slakken is cafeïne een gifstof. Het proberen waard, lijkt me.